Archived entries for Environmental Graphic Design

Copernicus Science Center Wayfinding by Mamastudio

The wayfinding system for the newly built Capernicus Science Center in Warsaw, designed by local design firm Mamastudio, uses the buildings unique shape & material structure as its inspiration. The minimal use of color on the signage allowed it to blend into the fabric of the building while still being readable to the user.

Copernicus Science Center Wayfinding by Mamastudio

— Via ID

Wayfinding for Storehagen Atrium by Ralston & Bau

The wayfinding system designed by Ralston & Bau for the Storehagen Atrium, a 5000m2 government building in Norway that houses the national lottery, was designed using the London, Paris, & New York subway maps as inspiration. The subway theme is meant to inspire the feeling that this building is the new “hub” in Førde, a city hoping to become the next New York. Each floor was assigned a color and each tenant space, a specific pattern. The system uses these graphic cues to lead the user through the building directly to their destination.

Wayfinding for Storehagen Atrium by Ralston & Bau

WaitBook, Rethinking the Waiting Room by FuelFor

Rethinking The Waiting Room is a holistic case study, by Barcelona based design studio FuelFor, looking at ways they can enhance the waiting room experience for patients in healthcare. The final designs incorporate signage and wayfinding, industrial design, as well as graphic design and print elements and a smartphone portal for all the relevant information. The information is all wrapped up in a bound book published & sold through Blurb.

“Modu” is a modular furniture system that is adaptable to a wide range of needs & spaces and includes spaces for wheelchair accessible sitting. “Tableau” is a modular table and counters space that works in conjunction with “Modu” and includes spaces to hold documents from “Folio,” the color coded system of documents that includes patient notes, doctor notes, prescription information, as well as a building map and wayfinding guide for the hospital.

“Inline” is the smartphone portal to all the information included in “Folio” and provides real-time updates to waiting time, healthcare tips and notes, as well as access their medical records. “Counter Act” a free standing counter that includes a public announcements board, tips for healthy living, or any other relevant information to the patients. The final piece of the system is “HealthPoint,” a guideline for  architects to include certain parts in the healthcare environment.

WaitBook, Rethinking the Waiting Room by FuelFor

— Via DesignBoom

Census & Society Exhibition for the British Library by Morse Studio

To mark Britain’s 21st Census, The British Library put together the show “Census & Society” and brought in Morse Studio to design the exhibition and all associated graphics. They split the show into six themed sections, each assigned a bright color and marked with large-scale typographic totems. The show includes photographs, maps, public information broadcasts, even a cartoon or two, alongside insights from the census data itself.

The project was produced in collaboration with Lyn Atelier & with photography
by Luke Hayes.

Census & Society, British Library by Morse Studio

Bristol Museum & Gallery Wayfinding System by Cartlidge Levene

The beautiful new Bristol Museum & Gallery Wayfinding System by London based design studio Cartlidge Levene. The signage is made from painted timber that leans gently against the walls of the historical Edwardian building. Great lengths were taken to protect the building and do as little permanent damage as possible. The system also includes a display rack for information and a information desk.

Bristol Museum & Gallery Wayfinding System by Cartlidge Levene

 

Parking garage graphics at 13-17 East 54th St. by Paula Scher

Paula Scher never ceases to amaze and dazzle us with her designs and her environmental graphics for an Ampco Systems Parking garage at 13-17 East 54th St in New York are no exception.

“In Scher’s original concept, she wanted to fill the windows of the non-descript structure with the question “Did You Remember Where We Parked the Car?” City zoning, however, required more traditional signage on the façade, which Scher has rendered in elegant neon. The interior signage acts as a kind of backseat driver as one moves through the garage. Set in Verlag, the typographic pileup includes instructions for drivers—“Slow and steady wins the race,” “Don’t stop here, continue,” etc.—and supergraphics identifying parking levels and elevators.”

Project Team: Paula Scher, partner-in-charge & lead designer; Drew Freeman and Nikola Gottschick, designers.

Parking garage graphics at 13-17 East 54th St. by Paula Scher

Parking garage graphics at 13-17 East 54th St. by Paula ScherParking garage graphics at 13-17 East 54th St. by Paula ScherParking garage graphics at 13-17 East 54th St. by Paula Scher

Surry Hills Library & Community Center Way-Finding by Collider

Brilliant way-finding system for the Surry Hills Library & Community Center by Sydney based Collider. The new library was designed for the City of Sydney by FJMT Architects to be the premier green building in Australia. Collider was brought in to design and implement a way-finding system that fit into the very fabric of the building and maintained the eco-conscience attention detail that both FJMT Architects and the City of Sydney were after.

The system features CNC cut lettering and offset panels that attract attention without being obnoxious like most government building signage systems. To take it one step further, the angle of the panel acts as a second (to the arrows) cue to which direction the destination is in. The severity of the angle is determined by the proximity to the location. Both are seemingly small details that visitors might not conscientiously pick up on but when added to the entire system, can have a huge effect on the flow of visitors through the building.

Surry Hills Library & Community Center Way-Finding by Collider

Surry Hills Library & Community Center Way-Finding by ColliderSurry Hills Library & Community Center Way-Finding by ColliderSurry Hills Library & Community Center Way-Finding by Collider

Eastlink Freeway in Melbourne by Wood/Marsh Architecture

This, my friends, is what freeways could look like and, at least in Melbourne Australia, one already does. The project is a mixture of toll houses, foot bridges, sound barriers, lighting, tunnel entrances, and sculptures. It was designed by the team at Wood/Marsh Architecture. I want to goto Melbourne just to drive on this 45 km stretch of beautiful roadway.

Architect’s statement
The Eastlink project consists of a 45km freeway linking the existing Eastern Freeway to Frankston and beyond. The architectural challenge of this project was to understand and embrace the massive scale of the undertaking, and ultimately, how to make the journey an engaging experience. We looked to the topography, geology and flora of the region, to form a palette of materials, textures and colours, which were applied as the basic vocabulary of the design. Conceptually the desire was to create a large scale sculptural object that extended over the entire project. Primarily this concept was achieved through the manipulation and design of the noise walls. The noise walls read as taut ribbons of fractured concrete that move graphically though the landscape. The elements oscillate to and from the carriageway in plan, creating landscape potential. The integration of public art along the freeway helps to enrich the project and Melbourne’s urban fabric.

Eastlink Freeway by Wood/Marsh

Eastlink Freeway by Wood/MarshEastlink Freeway by Wood/MarshEastlink Freeway by Wood/Marsh

Eastlink Freeway by Wood/MarshEastlink Freeway by Wood/MarshEastlink Freeway by Wood/Marsh

Eastlink Freeway by Wood/MarshEastlink Freeway by Wood/MarshEastlink Freeway by Wood/Marsh

— Via SEDG blog

Wayfinder wallpaper by Mike & Maaike

I’m really loving this Wayfinder wallpaper from Mike & Maaike. Not only is totally useful, but its really beautiful. I would love to see this implemented into a wayfinding system.

From the designers

Wayfinder is a series of wallpaper designed to serve a functional purpose within the context of architecture. Wallpaper is typically decorative. Symbols are typically functional. The combination of the two creates new possibilities for architects, interior designers and space planners.

Manufactured and sold by Rollout.www.rollout.ca

Mike & Maaike - Wayfinder wallpaper

Mike & Maaike - Wayfinder wallpaperMike & Maaike - Wayfinder wallpaperMike & Maaike - Wayfinder wallpaper

North Glasgow College Signage by Marque Creative

Brilliant wayfinding system by Marque Creative for the newest building at North Glasgow College. The system includes 61 hand painted signs, steel monolith directions, LED information ticker bars, as well as over 400 individual room identifications.

From the designers:

Working with the architects ensured sympathy towards the overall vision. In turn the solution embraced a minimal colour palette that complements the building’s architectural features. The applications became very much part of the fabric of the building, presented onto various substrates including plasterboard, concrete slab and concrete blocks.

Marque - North Glasgow College - Main

Marque - North Glasgow College - 03Marque - North Glasgow College - 04Marque - North Glasgow College - 05

Marque - North Glasgow College - 06Marque - North Glasgow College - 07Marque - North Glasgow College - 08

Marque - North Glasgow College - 09Marque - North Glasgow College - 010Marque - North Glasgow College - 012



Copyright © 2009–2011. All rights reserved.